Iun
15

Ungurii si taramul lor secuiesc

In aceste zile este din nou in discutie un subiect destul de firbiente disputat de secole si care a starnit multe tensiuni intre unguri si romani. Motivul? Ungurii isi doresc autonomia…cica

Asistam la o situatie in care clasa noastra politica nu este in stare sa apere constitutia Romaniei, permitand ungurilor sa faca N si N si N abuzuri la adresa statului, ungurii  facand declaratii si actiuni extraordinar de grave si nimeni nu ia masuri cum se prevede. De ce?

Am ajuns in momentul in care iara o sa cedam in fata ungurilor si sa fim umiliti de acestia din nou? Doar din cauza lacomiei de putere a clasei politice care sunt tot mai obsedati sa isi pastreze functile prea ravnite de toti incompetentii bogati care isi cumpara locurile in institutile statului?

Reorganizare fără asumare și minorități fără statut

Planul PDL de temperare a udemeriştilor. Propunerea Scripcaru, ŢINUTURILE CU REPREZENTARE: “Nu văd care ar fi problema dacă ŢINUTUL SECUIESC s-ar numi chiar aşa”

Si daca cautati in continuare veti mai gasii N si N articole care te ingrozesti cand le citesti. Sa nu mai vorbim de impartirea teritoriala care are de gand sa o faca PDL-ul care este o abatere grava prin asumarea deciziei pe o lege extrem de importanta si care se face doar prin consultarea populatiei, lucru specificat clar in lege.

Oare pana unde se va ajunge si cat vom mai indura aceste umilinte mizerabile?

Oare de ce se mira toti cand unii spun ca venirea lu Vadim la putere ar fi un bine pe o parte?

–––––––––––––––UPDATE–––––––––––––––

De mult extremistii n-au mai avut o primavara atat de buna. Cei romani pentru ca ungurul Csibi le-a dat apa la moara, cei maghiari pentru ca romanul Vadim ii transforma in victime. Doar ca de-atata harmalaie, vocea maghiarilor din Harghita si Covasna nu se aude pe niciunde, desi ei sunt personajele principale al povestirii numita “autonomia tinutului secuiesc”. Ce gandesc ei? Stiu ceva despre autonomie? Ce-si doresc? Cum vor sa traiasca si ce cred despre vacarmul care se aude dinspre Bucuresti si Budapesta?


Surpriza din Tinutul Secuiesc from Laurentiu Diaconu-Colintineanu on Vimeo.

Deutsche Welle

Legislatia referitoare la autonomie

Legal, Constitutia Romaniei nu ofera posibilitatea acordarii unei autonomii teritoriale, Romania nefiind singurul stat european aflat in aceasta situatie. Legislatia europeana nu abordeaza explicit subiectul, iar standardele europene in materie de protectia minoritatilor nu reglementeaza autonomia teritoriala. In 1993, recomandarea 1201 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei prevedea posibilitatea acordarii unui statut special dar juridic se considera ca acest document nu are valoare obligatorie.
Consiliul National Secuiesc a atacat legal in numeroase randuri acest subiect, solicitand Natiunilor Unite o pozitie privitoare la autonomia teritoriala. Aceasta a venit in vara lui 2010 sub forma unei respingeri din partea ONU. Motivatiile au facut referire la politica Romaniei foarte permisiva vizavi de minoritatea maghiara, reprezentantii acesteia fiind la guvernare aproape neintrerupt in ultimii 20 de ani. In prezent, ministrul Culturii si Patrimoniului National din Romania este etnic maghiar, membru al UDMR.

Cum abordeaza politicienii maghiari si romani subiectul autonomiei

Partidul extremist nationalist Jobbik este al treilea partid ca importanta din Parlamentul Ungariei. Jobbik sustine cererile Consiliului National Secuiesc de acordare a autonomiei teritoriale in Harghita si Covasna. Partidul Romania Mare, partidul extremist nationalist din Romania, nu a obtinut voturi suficiente pentru a intra in Parlamentul Romaniei dar detine un fotoliu de europarlamentar.
Citirea mesajului premierului Ungariei, Viktor Orban (membru Fidesz), pe 15 martie 2011 la Targu-Mures (Romania), a nascut un razboi al declaratiilor. Pasajul incriminat “sa fie Ardealul si natiunea ungara asa cum au fost” nu a facut parte din textul oficial dar a fost citit in continuarea mesajului oficial, confuzia nascuta ducand la proteste ale deputatilor romani. Ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes: “S-a facut confuzie intre mesajul premierului ungar, Viktor Orban, poemul lui Petofi Sandor si discursul sotiei mele”. Oskar Fuzes este deocamdata mentinut in postul de la Bucuresti.
Laszlo Kover, presedintele Parlamentului Ungariei, in martie 2011: “Nu doar oamenii cer autonomia, ci este si vointa Divinitatii. Ungaria sprijina interesul secuilor pentru autonomie”. Kover, membru al partidului de guvernamant Fidesz, nu a precizat despre ce tip de autonomie este vorba. El face parte din aripa dura a Fidesz.
Crin Antonescu, presedintele PNL si lider al opozitiei: “Protestam categoric fata de modul in care presedintele Parlamentului maghiar isi permite pe teritoriul Romaniei sa vorbeasca despre lucruri care afecteaza Constitutia Romaniei”. “E cazul sa semnalam domnului Viktor Orban si administratiei sale ca Romania este o tara locuita”. “Cred ca astazi suntem in situatia in care conducatorul Romaniei este vasalul conducatorului Ungariei”.
Victor Ponta, presedintele PSD si lider al opozitiei, a propus in Parlamentul Romaniei adoptarea unei declaratii de condamnare a mesajelor politicienilor maghiari. “Pentru noi, prietenia dintre Basescu si Viktor Orban e un pericol pentru noi ca tara si ca pozitie in Europa. S-au gasit amandoi: doi oameni la fel de ingusti in gandire, la fel de dornici de putere absoluta”, a declarat ulterior Ponta.

Abordarea mass-media

Mass-media din Romania a acordat importanta gestului extremistului maghiar Csibi Barna care a spanzurat in public in martie 2011 o papusa reprezentandu-l pe Avram Iancu, un erou al romanilor ardeleni. Cu aceasta ocazie, anumite televiziuni romanesti au oferit spatii largi lui C.V.Tudor, presedintele partidului extremist nationalist PRM. Astfel, vreme de cateva zile, discursul extremist (fie el roman, fie maghiar) a primit o importanta tribuna de exprimare.
Dan Tapalaga, jurnalist roman HotNews.ro: “Radicalii si extremistii maghiari, in competitie interna la Budapesta, se agita in 2011 mai tare decat de obicei din ratiuni pur electorale. In ultimii ani, politicienii romani maturi au invatat sa-i ignore sau sa explice rational de ce planurile secesioniste isi pierd sensul in interiorul Uniunii Europene.Dar recursul la discursul nationalist, radical si xenofob a ramas ultima arma, profund nociva, la care apeleaza opozitia in lupta cu Traian Basescu. Este cel mai facil si toxic mod de a obtine voturi, aplicat cu succes de ultrapopulisti din Ungaria, Franta, Marea Britanie sau unele tari nordice.”
Kreko Peter, analist maghiar Political Capital: “Fidesz nu-si poate imbunatati pozitia in Romania cu declaratii extremiste. Daca politicienii Fidesz ar imbratisa autonomia, aceasta ar putea deteriora relatiile romano-ungare, care s-au imbunatatit in mod real in ultimii ani, ceea ce nu ar fi in interesul niciunei parti.”

Sursa: http://www.dw-world.de/flashes/autonomie/index.htm

2 Comments to “Ungurii si taramul lor secuiesc”

  • Andrei Lupu 15 iunie 2011 la 14:37

    Pai este foarte clar , Dani, politicienii nostri scumpi si dragi nu ar vrea sa rupa legatura cu UDMR-istii, pentru ca ei inclina momentan balanta in guvern. Astfel, au ajuns sa vanda interesul national pentru telurile lor politice… Iar noi, pentru ca suntem un popor umil si invatat sa taca, le permitem sa isi bata joc de ROMANIA… Nici nu vad sa ne schimbam curand…

  • Maria 15 iunie 2011 la 21:08

    Oare de ce nu ne mai mira nimic??? Pentru ca suntem in Romanica… Ne-am facut-o cu mana noastra si ne merita soarta… Ne complacem in starea asta deplorabila, din pacate…. Avea mare dreptate cine zicea ca avem o tara superba, dar mare pacat e ca e locuita de noi…

Post comment

Reteaua Xpose Media

Articole recente

Mai Citesc

Sondaj